شیر آلات برودتی

“Valves” یا “شیر آلات” ازجمله پر کاربرد ترین قطعات در سیستم های برودتی و تهویه مطبوع به حساب می آیند. این قطعات جهت کنترل حرکت مبرد در مسیر سیستم به کار می روند. برخی از این ولو ها، مانند شیر برقی و شیر دستی به منظور توقف حرکت مبرد طراحی شده اند. قطع جریان مبرد از آسیب رسیدن به سیستم و یا خروج گاز مبرد هنگام خرابی لوله یا نشتی جلوگیری می کند. انواع “شیر یکطرفه” هم به منظور تنظیم جهت حرکت سیال در سیستم نصب می شود چرا که برگشت گاز و یا روغن ممکن است آسیب های جدی به کمپرسور وارد کند. در ادامه با کارکرد تعدادی از این قطعات آشنا می شویم.

”نمایش_ادامه_متن”

شیر برقی :

شیر برقی یا Selenoid Valve همان طور که از نام آن واضح است مانند یک شیر، نسبت به باز یا بسته کردن یک مسیر اقدام می کند. در مواقعی پیش می آید که لازم داریم مسیری را همواره بسته نگه داریم و هر وقت بخواهیم آن را باز کنیم که از شیر برقی های دائما بسته(normally close) استفاده می کنیم اما اغلب اوقات اینچنین است که می خواهیم یک مسیر را باز نگه داریم و در مواقع خاصی آن را ببندیم که از شیربرقی های (normally open) استفاده می کنیم مانند سردخانه.

وظیفه شیر برقی:

“شیر برقی” یکی از قطعات خط مایع در یک سیستم برودتی است. این دستگاه معمولا از دو قطعه بوبین ( کویل ) و بدنه شیر برقی (ولو سلنویدی) تشکیل شده است. در بسیاری از موارد این دو از یکدیگر قابل جدا شدن هستند. شیر برقی به محض وصل شدن جریان برق ( یا قطع شدن آن)، مسیر حرکت مبرد را قطع می کنند. این کار باعث بالا رفتن فشار در مسیر شده و موجب خاموش شدن سیستم می شود.

شیر دستی:

“شیر دستی” یا همان “Shut-off Valve” قطعه ای است که با دید آن، به کاربریش پی میبریم. شیر دستی از کابردی ترین قطعات نه تنها در برودت، بله در صنایع مختلف است. با چرخاندن فلکه آن، همانند”شیر فلکه” آب، مسیر حرکت سیال مسدود می شود. با این اوصاف، کاربری شیر دستی و شیر برقی تقریبا مشابه است. مهم ترین مزیت شیر دستی محبوس کردن گاز در هنگام تعویض و یا تعمیر سیستم برودتی است.

شیر سرویس:

“شیر سرویس” یا “AC Valve” نوعی شیر که است که معمولا در کولر های گازی و روی بدنه یونیت مشاهده می کنیم. یک طرف شیر سرویس همواره جوشی و طرف دیگر آن اتصال به صورت مهره ای است. این قطعه همانند شیر دستی، وظیفه مسدود کرد مسیر خط مایع را بر عهده دارد. تفاوت اصلی آن است که به جای چرخاندن فلکه ، جهت باز و بست شیر ، باید از آچار مخصوص (آلن) استفاده شود. شیر سرویس ها معمولا به دو شکل زیر در بازار موجود هست.

چک ولو

اگر چه “چک ولو ” ها در شکل ها و سایز مختلفی طراحی و ساخته شده اند، اما اصول کارکرد آن ها یکسان است. چک ولو قطعه ای است که تنها به حرکت سیال در یک جهت اجازه می دهد. این وسیله در مواقعی که نیاز داریم مایع مبرد و یا روغن برگشت نخورد استفاده می شود. همانند سایر شیر آلات برودتی، این قطعه هم در دو نمونه ای مهره ای و جوشی عرضه شده است.

”نمایش_خلاصه”


انواع شیر برقی و بوبین :
error:
Call Now Button