کمپرسور اسکرال
“Scroll Compressors” یا “کمپرسور های اسکرول” نوعی از کمپرسور های هرمتیک هستند که در تهویه مطبوع و برودت، کاربرد های فراوانی دارند . این محصولات با نام “کمپرسور اسکرال” در کشور ما شناخته می شوند. واژه “Scroll” در حالت فعل به معنای پیچیدن (به صورت مارپیچ) و در حالتی اسم، به معنی برگه هایی است که به این صورت نگه داری می شود. شاید اگر به مقطع این برگه ها نگاهی بیاندازیم، و سپس ساختار این کمپرسور ها را بررسی کنیم، متوجه دلیل انتخاب این نام بشویم.
ساختار کمپرسور اسکرال :
نحوه فشرده سازی سیال در کمپرسور های اسکرال بسیار ساده است. داخل محفظه این کمپرسور ها، دو صفحه مارپیچ فلزی به صورت عمودی ، داخل یکدیگر قرار گرفته اند. یکی از این صفحه ها ثابت و دیگری درحال دوران و چرخش است. مارپیچ این صفحات، با یکدیگر 180 درجه اختلاف فاز دارند. پس هیچگاه در داخل هم مچ نشده و همواره اندکی فضا بین این دو صفحه وجود خواهد داشت. این فاصله دقیقا محل قرار گیری گاز مبرد و حرکت کردن آن به سمت مرکز مارپیچ است. مرکز مارپیچ محلی است که مبرد به حداکثر فشردگی رسیده و آماده خروج به سمت لوله دیسشارژ کمپرسور است.
در شکل زیر نحوه کارکرد و اجزای محفظه یک کمپرسور اسکرال رسم شده است. در سیکل اول، با چرخش سریع مارپیچ متحرک، در ورودی مارپیچ خلا ایجاد می شود . ایجاد خلا باعث ورود سیال به داخل مارپیچ می شود. با ادامه چرخش، به دلیل کم شدن شعاع دایره ها سیال فشرده شده و به مرکز مارپیچ رانده می شود. مرکز مارپیچ نقطه ای است که حداکثر فشرده سازی در آن انجام می گیرد. با تکرار پیوسته و سریع این چرخه ، فشار قابل توجهی ایجاد می شود.
انواع مبرد کمپرسور های اسکرال:
کمپرسور های اسکرال دستگاه های سودمند و انعطاف پذیری هستند. این کمپرسور ها توانایی سازگاری با رنج متنوعی از گاز های برودتی را دارند. مبرد های متداول این کمپرسور ها عبارتند از : R407C، R22 ،R134a ، R410 و R404a که برای این دستگاه ها پیشنهاد شده اند. بر حسب شرایط سیستم، کمپرسور اسکرال با یکی از این گاز ها، می تواند شارژ شود. اما نکته بسیار مهم در این میان، تشخیص نوع گاز مناسب با کمپرسور است که قبل از نصب می بایست بررسی شود. “رنج دما” و “روغن” مورد استفاده در کمپرسور اسکرال ، تا حد زیادی نوع گاز مبرد آن را تعیین می کنند. به همین جهت در موارد خاص می توان با رعایت کردن احتیاط های فنی، نسبت به تغییر روغن و شارژ گاز سیستم اقدام نمود.
کاربرد های کمپرسور اسکرال:
به دلیل دامنه گسترده ظرفیت این محصولات، از کمپرسور های اسکرال می توان در سیستم های مختلفی مانند: چیلر های صنعتی و مسکونی ، کولر های گازی ، خنک کننده های صنعتی ، سردخانه های با دمای بالا (کابین های پیش سرد) و … استفاده کرد. ولی هدف اصلی از پیدایش کمپرسور های اسکرال، نصب در سیستم های تهویه مطبوع است. بهترین کارکرد این کمپرسور ها ، در دمای 7 تا 15 درجه سانتی گراد اتفاق می افتد اگر چه در دما های پایین تر هم بعضا استفاده می شوند.
مزیت های کمپرسور های اسکرال :
- همانند کمپرسور های روتاری، کمپرسور های اسکرال از سر و صدای کمتری نسبت به کمپرسور های پیستونی برخورداند. این پدیده به علت نوع ساختار کمپرسور اسکرال است که از اجزای متحرک کمتری ساخته شده است .
- به علت شکل بدنه استوانه ای، اندازه جمع و جور و وزن کم کمپرسور های اسکرال، از این محصولات میتوان در یونیت ها و باکس های برودتی و یا تهویه مطبوع استفاده کرد.
- رنج گسترده ظرفیت این دسته از کمپرسور ها باعث شده تا از آن ها در مصارفی مختلفی استفاده شود. این محصولات از قدرت حدود 1.5 اسب (اسپیلت های خانگی) بخار تا 20 اسب بخار (چیلر های صنعتی ) تولید و عرضه شده اند.