شیر انبساط

شیر انبساط یا شیر اکسپنشن (Expansion Valve) ، یکی از اصلی ترین قطعات در یک سیستم برودتی به شمار می رود. همانطور که از نام آن پیداست، در این وسیله عمل افزایش حجم مبرد و تغییر فاز آن اتفاق می افتد که پیرو آن، سرمای مطلوب ایجاد می شود. کیفیت و مقدار این افزایش حجم، در سرمازایی سیستم تاثیر بسزایی دارد بنابراین بهتر است در انتخاب این قطعه حساسیت لازم را اعمال شود. در ادامه عملکرد شیر انبساط های گرمائی و الکترونیکی را به طور مختصر توضیح داده و انواع برند های سازنده اکسپنشن ولو در بازار را معرفی می کنیم.

”نمایش_ادامه_متن”

وظیفه شیر انبساط:

وظیفه شیر انبساط عبور مایع مبرد به مقدار مناسب به اواپراتور و کنترل دما و فشار آن می باشد. برای این منظور سوزن شیر انبساط ، مایع با فشار بالا را به داخل لوله ورودی اواپراتور اسپری می کند. با این کار مایع تغییر فاز داده و به گاز تبدیل می شود. این فرایند گرماگیر بوده و دمای مایع که حالا به گاز تبدیل شده بسیار پایین می آید.سرمای تولید شده جذب فین های اواپراتور شده و توسط جریان هوای فن ها به داخل کابین هدایت می شود.

فرایند تولید برودت در شیر انبساط

بارها مشاهده شده در یک سیستم برودتی که همه اجزا درست کار می کردند و توان و ظرفیت کمپرسور، کندانسور و اواپراتو بسیار بالا انتخاب شده بودند اما به علت نا کارامد بودن اکسپنشن ولو، و یا اتخاب ناصحیح سوزن آن، کارایی مطلوب از سیستم به دست نیامده است.

انواع شیر انبساط:

شیر انبساط گرمائی:

متداول ترین نوع شیر انبساط، شیرهای انبساط گرمائی هستند. در بیش از 80 درصد سیستم های برودتی که در کشور ما وجود دارند همین نوع از اکسپنشن ولو نصب شده است. عمکلرد این ولو بدین صورت است که مقدار عبور مایع مبرد از سوزن توسط فنر و بلوعر مکانیکی کنترل می شود. دمای خروجی شیر، توسط حسگر مکانیکی(بلوعر) اندازه گیری شده و بلوعر بسته به این دما، سوزن را حرکت داده و مقدار مایع مبرد عبوری را کنترل می کند.

شیر انبساط الکترونیکی:

اگرچه نتیجه کار شیر انبساط الکترونیکی و شیر انبساط گرمایی یکسان هستند اما در عملکرد آن ها تفاوت هایی اساسی وجود دارد. در ولو الکترونیکی، عمل عبور مایع مبرد و انبساط آن بسیار دقیق تر و با پیچیدگی های بیشتری صورت می گیرد. در ولو الکترونیکی بلوعر و سوزن، جای خود را به “سنسور” و “استپ موتور” داده اند. حرکت مرحله ای استپ موتور دهانه را به مقدار دلخواه برای عبور مبرد باز و بسته می کند.

سنسور الکترونیکی دمای خروجی شیر را حس کرده و به واحد کنترل کننده (اکسپنشن ولو کنترل ) ارسال می کند. کنترلر با دریافت این اطلاعات، سیگنال مناسب جهت حرکت استپ موتور را ارسال کرده و مقدار باز بودن روزنه را تنظیم می نماید. لازم به ذکر است که حرکت هر موتور استپر در ولو، بیش از 1500 مرحله داشته که بیانگر میزان دقت در عبور مبرد از شیر می باشد.

”نمایش_خلاصه”

انواع شیر انبساط:

error:
Call Now Button